Att det är mer än Öresund som skiljer oss från Danmark är väl ingen nyhet. Men jag hade ingen aning om att vattnets kokpunkt ligger högre derovre.
Hur ska man annars tolka instruktionerna på rispåsen från Coop? I Sverige ska man koka 3 deciliter ris i 6 deciliter vatten i 15 minuter. I Danmark ska lika mycket ris kokas i 5 deciliter vand i 10 minuter.
Det kanske är så att danskar vill ha sitt ris lite mer al dente? Eller kan det ha med vattnets sammansättning att göra, du vet kalkhalt och sånt där?
Det ska tilläggas att riset i Sverige ska dra under lock i 5 minuter, medan det danska ska dra i 10 minuter. Kanske är det så att resultatet blir detsamma, oavsett svensk eller dansk tillagning. I så fall slösar vi i Sverige (liksom norskarna, visar rispåsen) både på vatten och spiskraft genom att inte koka på danskt vis. Vi använder 20 procent mer vatten och har igång spisen 50 procent längre tid.
Kanske Coop kan göra en insats för miljön genom att ge även oss svenskar det danska receptet.
12 kommentarer:
När har man i curryn?
I min jambalaya ingår ingen curry.
Hårdkokta typer de där danskarna! Tror det hänger på att deras vindkraft är mer effektiv helt enkelt *lol*
Danskar gillar mycket riktigt mer hårdkokt käk. Det märkliga med ris är, till skillnad från vad som gäller ägg, att det blir mer hårdkokt om man kokar det kortare tid.
Det där är ju konstigt!
Nu ska jag utforska om det går att äta nudlar med tandställning!
Jag har redan utforskat hur det går att le med tandställning..Det går inte.
En sak till bara! Det går inte att äta okokta nudlar med tandställning..
Du kan kanske äta nudlar med biff istället? Eller nudlar med kyckling? :-)
Nej, vad jobbigt det låter. Hoppas att det till en del är en vanesak - att du lär dig nåt sätt att fixa det på.
Har du testat med godis?
Det här förvandlades plötsligt från en risblogg till en nudelblogg. Ska det verkligen vara så?
Jag har aldrig lyckats ta in ris i tid till påsken. De gröna bladen dyker upp långt senare. Finns det något danskt knep för detta ris också?
Hej!
Har du provat att koka på danskt vis?
Ha det gott!
Irene
Cecilia, jag tror jag listat ut det övergripande danska risknepet. Den ende danske cyklist som vunnit Tour de France heter Bjarne Riis. Hans snabbhet förklarade han själv i efterhand: Han var dopad. Kan dansken möjligen använda samma knep för andra ris?
Skicka en kommentar