måndag 3 november 2008

En Fisk som heter duga


Det var som Bruce Springsteen i Scandinavium 1981. Jag fick plats bakom scenen. Skillnaden var att jag då lyckades byta till mig en plats på rätt sida huvudpersonen. Den här gången fick jag beskåda ändalykten på journalisten och författaren Robert Fisk i halvannan timme. Jag hann konstatera att han hade usel passform på brallorna och en obegriplig partiell Robin Hood-frisyr.

Men nu var det varken klädseln eller frissan som hade lockat horder av människor till Malmö Högskola för att lyssna på Fisk, som bor i Beirut sedan 32 år. Han har skrivit böcker om världens konflikter, både i Mellanöstern och på Balkan, och har inte mycket till övers för amerikansk utrikespolitik.

Det var väl lite Springsteen även över det att publiken bestod av redan frälsta som fick precis vad de väntade sig. Här var det en hängiven och vältalig föreläsare som på ett övertygande sätt blottade bristerna i de västliga makthavarnas sätt att hantera fundamentalism, terrorism och i synnerhet situationen i Irak. Han berättade om sina möten med Usama Bin Laden och tipsade västmakterna att läsa Lawrence av Arabien, något som skulle lära dem att hantera situationen i Irak på ett annat sätt.

Föreställningen visades, i äkta arenastil, direkt på storbildskärm. Inte i Fælledparken, men väl i lokalen intill Orkanens stora hörsal. Alla intresserade fick nämligen inte plats. Det var kanske i det andra rummet de satt, alla som ville höja sin röst till försvar för den amerikanska politiken, de som tycker att varje muslim är en tänkbar självmordsbombare, som klottrar "BRA USA" på elskåpen och som måste vara väldigt många, eftersom världens största demokratier agerar som de gör.

Robert Fisk skulle egentligen göra mer nytta med en annan publik. Hans resonemang om att förståelse för andra kulturer och kunskap om historien kanske skulle få någon i Pentagon eller i London nånstans eller i Arvfurstens palats att tänka ett varv till. Men det är klart, de har såklart läst hans böcker, kollat hans föreläsningar från lokalen intill, registrerat alla hans subversiva argument i ett register och bokfört honom som en provokatör och samhällsfara. För det måste han ju vara, med sådana åsikter.

9 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Men det är ju så det alltid är, man talar antingen för eller med dom redan frälsta. Detta är skälet till varför makten över media är så viktig. Det är också baksidan på politiken, det blir lite lätt inavel bland tankarna.
För övrigt är illasittande byxor på män utan rumpor inte ovanligt. Sexistiskt? Kanske det.

Jah Hollis sa...

Talade någon om för honom vad Fisk betyder på svenska? :-)

Bengavoice sa...

Alla: Fisk är en reporter som driver sin tes, framtagen genom historisk forskning och regelrätt journalistiskt arbete och med ett synnerligen politiskt innehåll. Han har inga politiska ambitioner, vill kanske göra världen bättre och säkerligen sälja sina böcker. Varken journalist, forskare eller politiker - och all of the above.

Hollis: Det behövdes nog inte. Kvällens moderator Lars Mogendans, till höger på bilden, berättade att Fisk har danska rötter och kan klara sig hjälpligt på både danska och svenska. Men för föredraget föredrog han engelska.

Jah Hollis sa...

Tyckte väl det var han som inte gillade Rocket From the Crypt, alltså moderatorn, inte Fisken.

Bengavoice sa...

Gillade och gillade, det blev väl lite för mycket av det goda...
Vad Robert Fisk tycker om Rocket from the Crypt missade han att berätta vid gårdagens föredrag.

Alla smutsiga detaljer sa...

Eh, jag vet väl vem Fisk är. Jag menade inte att man måste vara politiker för att tala för dom redan frälsta. Man kan vara religiös, statsvetare eller för den delen hockeymamma. Som du mycket väl beskiver så behöver man heller inte vara politiker för att vara politisk och driva en politisk tes. Hur många i publiken tror du var motståndare till Fisks teser?

Bengavoice sa...

Alla, jag vet att du vet. Min avsikt med svaret är inte att polemisera mot dig, snarare tvärtom. Jo, kanske är jag mer svartsynt än du, eftersom Fisk - om någon - måste ha makten över medierna. Det kryllade av framträdande journalister i den redan frälsta publiken. Hans budskap får stort genomslag. Men nånstans brister kedjan mellan intellektuell insikt och politisk handling.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, jag tror inte att bara för att det finns många journalister på plats så har man makt över media. Det är väl ganska tydligt när du läser analyserna. Fisk refereras snarare på kultursidorna än på utrikessidorna. Det säger väl något....

Jah Hollis sa...

There is something Fishy going on.
Fisken har väl sina kritiker också har jag förstått, men var de med på föreläsningen var de väl i ganska klar minoritet. Tippar jag.