måndag 1 oktober 2007

Billy Paul lyser upp reklampausen

De är inga mästerverk, de amerikanska dussinserier som jag slösar bort min medelålders kvällar med att sitta och glo på. Ändå är reklamen jäkligt störig, om man redan har en liten whisky på bordet och inte är i akut behov av att vattna guldfisken.

Men så kommer den ibland, som en ljuspunkt mellan de tyska försöken till romantiskt skimmer och de svenska patetiska papporna: Fritidsresor. Bilderna är traditionella sol- och badscener med den evigt glada mamma-pappa-barn-familjen. Men det är musiken som gör det. Reklambyrån visste vad den gjorde när den lade beslag på Billy Pauls version av "Your Song". Jag kan inte få nog av denna sprudlande, glittrande, gungande förädling av Elton Johns och Bernie Taupins gamla ballad.

Det är svårt att tro när man hör den, men versionen har faktiskt 35 år på nacken. Det var 1972, två år efter att originalet kom ut, som som Billy Paul spelade in låten. Fritidsresor har uppenbarligen fattat dess värde, eftersom de troget använder den i sin TV-reklam. Och jag är evigt tacksam resebyrån som bidrog med en låt till min tio-i-topplista. Världens bästa coverlåt?

Billy Paul betraktas annars som ett one-hit wonder med en annan låt som inte skäms för sig: "Me and Mrs Jones".

6 kommentarer:

Jah Hollis sa...

En liten länk till låten hade väl inte varit helt fel. Fast det kanske är fel version:

www.youtube.com/watch?v=Se4OOKqAiJM

Bengavoice sa...

Nu är jag ju inte dataingenjör...

Jo, det var rätt version. Men videon var osynkad och kass. Så alla som kollar rekommenderas att blunda.

Och VARNING för versionen från 2006, TV-show från typ Brasilien. En urgammal Billy slaktar låten. Falskt och plastigt.

Jah Hollis sa...

You don´t have to be a dataingenjör to cut´n´paste. (Man behöver inte vara dataingenjör för att skära pastej, alltså).

Kvaliteten på videorna kan jag dessvärre inte påverka.

"Urgammal". Jo, han bör ha varit 72 då, något yngre än Chuck Berry som visst inte kommer ihåg texten till Johnny B Goode längre.

Bengavoice sa...

Jag pastejade in en video till Jag och fru Jönsson också. Mest impad av att gubben kan sjunga med en fet cigarr hängande i flabben.

Jah Hollis sa...

Fast den har dom plockat bort från Durör. Någonting med use violation. Billy kanske har det knackigt med pensionen och vill inte ge bort musik så där gratis.

Bengavoice sa...

Jag har bytt till en ny Fru Jönsson. Med en radioapparat och tre Billynyllen. Men det är låten som talar.