onsdag 20 augusti 2008

Vad har filosoferna emot idrotten?

Har filosofer något särskilt emot idrott, eller vill de bara provocera fram uppmärksamhet?

Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö har i flera år med den envishet som präglar en viss kategori människor hävdat att doping ska tillåtas inom idrotten. Han har väl betraktats som en ensam virrpanna som haft sin kontroversiella teori som lönsam hobby. Han har frikort till TV-debatterna när det ska pratas doping, och många redaktörer vet att en intervju med Tännsjö garanterar spektakulära rubriker.

I dagens "Den olympiska studion" i SVT fick filosofen Kutte Jönsson nästan helt oemotsagd lägga ut texten om att doping bör legaliseras. Jönssons tes var att doping bedrivs på "idrottens bakgårdar" och därför blir okontrollerad och farlig. Om dopingen var tillåten skulle den ske under kontrollerade former och därmed bli ofarligt, tyckte Jönsson.

Den annars alerte programledaren André Pops blev antagligen sufflerad, eftersom det tog en stund innan han lite håglöst bad om ett förtydligande, varpå filosof-Kutte fick säga samma sak en gång till. Den rabiata dopingmotståndaren Erica Johansson, som förespråkar nästintill dödsstraff för doping, fanns någonstans i studion och fick antagligen hållas fast för att inte kasta sig över den späde filosofen.

Filosofer har väl funderat en del på sina teorier. Men har Kutte verkligen tänkt färdigt när han säger att legal doping blir ofarlig?

I Kuttes värld blir idrotten en tävling i doping i stället för längdhopp eller brottning.

Det krävs avancerade laboratorier för att minska riskerna. Det skulle säkert, i Kuttes värld, funka för eliten i länder med resurser. Men för den ambitiöse idrottaren skulle vägen dit kantas av kvacksalvare och medicinmän. Det låter inte särskilt riskfritt.

Och vilka chanser skulle de ha som ville använda sig av talang och målmedveten träning, men var naiva nog att tro att de kan ta skada av att pumpa kroppen full med hormoner och droger? Doping skulle inte bara bli tillåten, den skulle bli en förutsättning för att nå eliten.

Jag vet inte vilka substanser som filosoferna dopat sig med för att komma till sina tokiga slutsatser. Men de kan säkert fundera fram någon cocktail som kan öka deras klarsyn.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Det man undrar mest över är, varför någon väljer att kalla sig Kutte!
en.wikipedia.org/wiki/Kutte

Bengavoice sa...

Med tanke på den mannens omdöme förvånar det mig inte ett dugg.

Anonym sa...

Sjukt bra skrivet, jag är helt på din sida