tisdag 4 december 2007

Tekniktalibanerna tar mina fina ord

Jag har redan gnällt om tekniktalibanernas expansionistiska språkbruk. De har drivit min nuvarande yrkesgrupp på flykten från begreppet "information" genom att kalla sin otillgängliga verksamhet "informationsteknik". Vi har tagit flykten till begreppet "kommunikation", vilket i sig är tveksamt när man jobbar i en firma som bland annat ägnar sig åt trafik med bussar och tåg.

Men teknikfascisterna kan såklart inte finna sig i detta, utan måste ytterligare vidga sitt livsrum. De ska såklart dra ner även ordet "kommunikation" i sitt ogenomträngliga terminologiträsk. Nu pratas det om "informations- och kommunikationsteknik", IKT, som beskrivs som beskrivs som "den del av IT som bygger på kommunikation mellan människor". Var det inte innebörden av IT från början?

Mitt problem? Kommunikatörens, eller informatörens, första regel är att anpassa innehållet i sitt budskap till målgruppen. Tekniktokarnas lära är att målgruppen ska anpassa sig till innehållet. Om du inte begriper får du se till att lära dig. Hur många gånger har man inte suttit framför datorn eller lyssnat på en tekniknisse och varit helt lost bland alla datatermer, forkortningar och invecklade beskrivningar?
Först informatör, sedan kommunikatör... Vad ska man kalla sig om man vill beskriva händelser och sammanhang på ett tydligt och tillgängligt sätt? Journalist?

För att såga av den dysterkvist jag sitter på, kolla vad som händer när varken tekniker eller kommunikatörer tänker färdigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett annat bra ord som är så komprometterat att man knappt vågar använda det:
Moderat.
Concrete Kid

Jah Hollis sa...

Kalla en spade en spade.
På engelska: Call a spade a spade.
Eller, öh...?
En journalist kan i dag även vara delvis datatekniker och växeltelefonist, med mera, med mera.

Bengavoice sa...

C-Kid, Wiktionary säger "Moderat: måttfull; som inte hänger sig åt några extrema åsikter eller åthävor".

Så pastor Jansson var alltså moderat?

Hollis, du berövar mig på mina nostalgiska illusioner. Men det är i alla fall journalisterna som måste göra datateknikernas jobb, inte datatekniker som plötsligt snor journalisternas cred(?) genom att lägga beslag på deras titel.

Anonym sa...

SAOB säger bl a:
mättfull (märk stavningen. CK), som icke går till överdrift, be­sinningsfull, sansad; hovsam..
SAOB anger också "mättlig" ???
Pastor Jansson både knarkade och söp och var som folk..
Concrete Kid
PS. Konstiga ord, va: mättfull/mättlig. Aldrig hört förut. DS.